MADAGASKAR1

Känner ni igen det afrikanska trädet (i Madagaskar) med tjocka stammar kallat baobab? Apornas bröd eller livets träd kallas det också tack vare de otroliga hälsoegenskaperna trädet för med sig. Baobab har använts inom medicin i hundra tals år men det var bara ett par årsedan EU godkände Baobab som ingrediens i olika produkter och sedan dess har man inte hört mycket av det. Baobab har en antioxidantvärde som är fem gånger större än populära Acai (acai har tio gånger större värde än en apelsin). Baobab är extremt nyttig och innehåller höga halter av fibrer, C-vitamin, magnesium, kalcium, järn och kalium. Baobab skyddar både människors och djurs celler och råder bot på många sjukdomar och negativa hälsotillstånd. Forskningar har också visat att de nyttiga antioxidanterna som finns i baboab förebygger cancer då de reparerar kroppens celler. En annan forskning visar även att det minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Det minskar även trötthet och utmattning och då det innehåller zink bidrar det till en normal syrebalans.

Det finns otroligt många sägner och legender om hur trädet använts i generationer och hur mycket det ger till både människor och djur. Själva stammen drar till sig drickbart vatten, material från baobab har använts för att tillverka kläder och råvaran nyttjas som näringsrik mat. Även baobaboljan är otroligt skyddande och återfuktande för huden och täpper inte till porerna.

Lokalbefolkningen använder frukten från trädet blandat med vatten till saft, fröna rostas och görs till kaffe, bladen kan användas som spenat och de nyttiga fröna kan man tMADAGASKAR2ugga på. Man kan göra både sylt och pulver av trädet för att få i sig alla de nyttigheter som finns gömda där i. För oss är det enklare att köpa baobabpulver som man kan tillsätta i mat och dryck. Baobabpulvret utvinns från frukterna som växer på trädet, frukterna plockas och torkas för att sedan malas ner. Det rekommenderade intaget är 1-3 teskedar per dag. Pulvret finns i de flesta hälsokostaffärer och ligger runt 150 kr för 200 gram. Även i Australien har har bladen länge använts inom den traditionella läkekonsten då barken och löven används mot feber och har en antiinflammatorisk effekt.

Baobabträders släkte rankas till det störta i världen, stammarna är så breda att de fullvuxna träden ofta är ihåliga och kan förvara upp mot 30 000 liter vatten och många elefanter och giraffer har överlevt tack vare det mirakulösa trädet. Förr användes även stammarna som skydd och tillflykt under krig och konflikter.

Träden har en otroligt lång livslängd och det äldsta trädet man stött på var minst 5000 år gammalt. Lokalbefolkningen menar att man knappt märker när ett baobabträd dör då det långsamt förvandlas till dam och soft och blåser iväg!

 

Madagaskar

I och med att Madagaskar har varit en isolerad ö under många miljoner år så har det inte påverkats av organismer från fastlandet utan har en alldeles unik flora och fauna har utvecklats. Människorna kom till ön för ca 2500 år sedan och var en av de sista stora öarna på jorden som människor bosatte sig på.  Urbefolkningen kom från Borneo i kanoter där de sedan kom att möta elefantfåglar, jätte fossa och jätte lemurer dock började dessa nybyggare skära ner skogarna.

Trots att Madagaskar är 2 % av Afrikas yta så finns det fler arter av orkidéer här, 80% av växterna är endemiska vilket betyder att de endast finns på ön samt att det finns sju av åtta arter av baobabträdet. Djurarterna är ännu mer enastående där vissa är 100% unika för just Madagaskar. Kombinationen av ön unika biologiska mångfald och de växande miljöhoten från människorna i resten av världen har fört Madagaskar till toppen av listan för global naturvård.