Martin Schibbye  (journalist) och Johan Persson (fotograf) greps 1 juli 2011 misstänkta för terrorbrott efter att de tagit sig in i Ogaden från Somalia. De tog sig in i området för att rapportera om de övergrepp som flyktingar hade berättat om och vilka kopplingar det hade till oljeföretaget Lundin Petroleums verksamhet. Den 27 december samma år dömdes de två till 11 månaders fängelse. Efter ett nyhetsprogram från Rapport visade inslaget att att bevisen mot Schibbye och Persson var förfalskade. Tillsammans har de skrivit boken 438 dagar som gavs ut år 2013 och samma år sände SVT dokumentären Diktaturens fångar som innehåller utsmugglat filmmaterial om händelserna. Nu har Martin och Johan återvänt till Afrika och reste till Eritrea för att lyssna till hur landets ministrar ser på framtiden.

 

”Vid ett av borden sitter en eritreansk affärsman och avnjuter en espresso. När han får höra att vi är svenska journalister blir han lätt irriterad.

– Ok, vi har inga val där man röstar, så ja då är vi väl en diktatur då, fine skriv det, men i gränskonflikten har vi ju rätt. Varför erkänner inte omvärlden det? Och varför ska alla mobba oss. Varför kritiserar de aldrig Qatar och Saudiarabien när de slår ner på proteströrelser. Allt vi gör här är att försöka skapa lite social rättvisa. Sedan kan vi ha reformer absolut. Men se på den arabiska våren, den kidnappades av extremister.

– Den så kallade ”oppositionen”, jag vill inte ens kalla dem opposition, de sitter i bekväma stolar framför sina datorer och klagar. Vilka är de ens? Jag känner dem, varenda en av dem känner jag från kriget, jag vet vilka de är. De betyder ingenting. De klagar på vår president, han som går i enkla skor, han dricker inte whisky eller ens lite vin, bara vatten i små, små glas, säger han och visar genom att måtta ett litet glas på bordet.

– Vad gör man om man inte har vatten? Jo man kavlar upp armarna och jobbar för att ordna vatten. Vad gör man om man inte har el? Jo man jobbar och drar ledningar, bygger energiverk så att vi kan få el. Vad gör oppositionen? I stället för att jobba så sitter de och pratar om fria val. Jag vet vad det är för människor …”

 

Läs den fullständiga artikeln och reportaget som är uppdelat i 3 delar här. 

 

as