Eritrea är i dagsläget ett utav världens fattigaste länderna. Landet har präglats av krig och svårigheter vilket har lett till att landet inte kunnat utvecklats nog snabbt. Med detta så är det väldigt många som flyr från fattigdomen i Eritrea. I flera år har flera länder och organisationer samlat ihop bidrag och skänkt pengar till Afrika för att minska fattigdomen. Trots detta så är fattigdomen fortfarande ett väldigt stort problem för många länder i Afrika. Det är tydligt att någonting måste ändras för att situationen ska bli förbättrad.

Hos just Eritrea så har myndigheterna lagt upp en självförsörjningspolicy som begränsar den externa handeln i landet. De har även restriktiva bestämmelser för internationella investeringar i näringslivet och för etablering av bistånds – och hjälporganisationer. Detta är eftersom Myndigheten föredrar nationalisering av näringslivet istället för privatisering. Detta beror på att staten, partiet och militären är involverad i nästan allting som handlar om näringslivsverksamhet i Eritrea. I Eritrea så är ungefär 80% av befolkningen sysselsatt i jordbrukssektorn och det är en av anledningarna till varför Myndigheten vill behålla näringslivsverksamheten nationaliserad. Att 80% av befolkningen är sysselsatt inom jordbruk är inte heller det bästa för Eritrea. Eritrea är kraftigt utsatt för torka vilket gör att under de torra perioderna så får jordbrukarna det väldigt svårt att samla ihop pengar och fattigdomen ökar.

2006 så introducerades en helt ny bank i Bangladesh. Muhammad Yunus var personen som grundade banken Grameen Bank som tillslut gav Muhammad Nobels fredspris 2006. Denna bank lånade ut otroligt små summor till de allra fattigaste i Bangladesh. Genom att låna några få kronor så kunde de fattigaste t.ex. köpa en höna och genom att sälja äggen så kunde dessa personer betala tillbaka lånet och sedan köpa fler hönor eller liknande. Denna nya metod av lån var revolutionerande för fattiga länder då det gav de fattigaste personerna en chans att komma ut ur fattigdomen.

Detta nya koncept öppnade ögonen för många om just lån. Ifall du pratar om lån i Sverige så tänker många om små lån i Sverige att det bara är rappakalja med höga räntor och annat. Detta är inte fallet för dessa mikrolån bankerna. När det handlar om så lite pengar så spelar det ingen roll ifall räntan är hög eller inte, det handlar ändå om så lite pengar så det spelar ingen roll. Att öppna fler mikrolån banker kan vara ett steg i rätt riktigt mot att minska fattigdomen i Eritrea. Genom att ut ett mindre lån så kan familjer slita sig ifrån jordbruket och starta upp små affärsverksamheter istället. Låntagarna får även en enkel utbildning inom bokföring och företagande så att de ska få en bättre start.

Detta är ett nytt sätt att minska fattigdomen i Eritrea och det minskar även korruptionen då ingen korrupt ledare kan ta pengar från bistånd. Dessa mikrolån bankerna brukar vanligtvis inte heller ha någon ränta och du kan även ha lånet i 1-2 år innan du måste betala tillbaka. Vi hoppas att detta är en ny början till att minska fattigdomen radikalt i Eritrea.