Eritrea

Eritrea är en stat i Östafrika, vid Röda havet. Namnet Eritrea uppstod från den grekiska benämningen av Röda Havet. Huvudstaden i Eritrea är Asmar och idag bor det cirka 6 mijoner människor i landet. Eritrea gränsar till Djibouti, Etiopien och Sudan.

Under 1952 så beslutade FN att Eritrea skulle bli en egen federal stat i kejsardömet Etiopien. Vilket medförde att tio år senare bröt ett häftigt gerillakrig ut där EPFL (Eritreanska folkets befrielsefront) och ELF (Eritreanska befrielsefronten) stred för nationens självständighet. Kriget varande i nästan 30 år där tillslut ELF, EPFL och andra rebellgrupper i Etiopen lyckades störta den etiopiska regimen. De allierade rebellgrupperna beslutade att EPLF fick förtroendet för att för att förbereda Eritreas självständighet.

Den 23 till 25 april 1993 genomfördes en FN-övervakad folkomröstning om Eritrea där majoriteten av deltagarna röstade för självständighet. En månad sedan närmare bestämt 24 maj utropades Eritrea till ett självständigt land. Som vi har sett många gånger för i historien så medför ett utrop av självständighet stora komplikationer. Eritrea var inget undantag här trots att de har kämpat för att bli självständiga i 30 år.

1994 ombildades EPLF till det politiska partiet PFDJ som idag är det enda  erkända politiska paritet i landet. Trots löften om ett demokratiskt Eritrea förblir landet ett enpartistat där oppositionspartier är strikt förbjudna och inga nationella val hålls. Under 2001 började ett antal PFDJ medlemmar öppet visa sitt missnöje över bristen på demokratiska framsteg och de ville att demokratiskt val skulle hållas. För att tysta ner missnöjet arresterades ett antal öppna motståndare inom det egna partiet samt journalister. De hålls på okänd plats utan att åtals har väckts mot dem. Svenskeritreanske Dwait Isaak som har figurerat väldigt mycket i svensk media är en av de journalisterna som sitter befrielseberövade. Det befaras att det fängslade personerna utsetts för tortyr. Svensk media drog även igång en en kampanj gällande befriande av Dwait Isaak som du med mycket stor sannolikhet har sett och läst om.

Idag är det Isaias Afewerki som leder landet och han är den hittills enda presidenten som Eritrea har haft. Under det 30-åriga kriget så slöt muslimer upp med ELF medan de kristna med EPFL. Idag är det dem kristna som har majoriteten i regeringen även fast det finns ett fåtal muslimer i regeringen. Detta har medfört att en islamsk reformrörelse under namnet Islah har grundas. Islah mål är att största regimen och kämpa för utökade rättigheter för muslimer. Detta är inte den första muslimska gruppen i landet. Redan under 80-talet grundades EIJM (Eritreas Islamska Jihad Rörelse)  som bildades på grund av att anhängare från ELF uteslöts eftersom de ansågs vara för religiösa. Utöver det det finns det 12 olika oppositionsorganisationer som är enade med ett gemensamt mål att störta president Isaias Afewerki och denna sammanslutning går under namnet EDA (Eritreas demokratiska allians).

Under 2009 skede en hel del omorganisering i oppositionsrörelsen och nu finns det tre huvudsakliga grupperingar i rörelsen som fortfarande verkar under EDA. De som gör mest väsen av sig är ESF (Eritreas solidaritetsfront) där bland annat Islah ingår. Under slutet av 2009 grundades ännu en våldsam gruppering under namnet DMEN (Democratic Front of Eritrean Nationalities) som utlovade ökade attacker mot regeringen.

Situationen är kaosartad där regeringar runt om stödjer varandras rebellgrupper. Ett exempel är Sudan gav sitt stöd till rebellgrupper i Etiopien som sin tur stödjer rebellgrupper i Sudan. Medan oppositionsgrupper i Eritrea har fått stöd från både Sudan och Etiopien. Medans regeringen i Eritrea in sin tur stödjer sudanesiska medlemmar i oppositionen. Dessutom anklagas Eritrea för att stödja den somaliska rebellgrupperna bland annat Al-Shabaab, Hizbul Islam som har anknytning till den internationella terroristnätverket al-Qaida. Det är som sagt en väldigt komplex situation.

Eritrea har drabbats av ekonomiska sanktioner av FN. Anledningen är bland annat gränskonflikten med Djibouti och även faktumet att Eritrea stödjer rebellgrupper i Somalia. Eritrea håller till och med i träningsläger för det somaliska rebellstyrkorna. Varför har Eritrea ett sådant stort intresse i  Somalia? Det för att Eritrea har chansen att påverka maktbalansen i regionen samt att de blir en motvikt mot ärkefiendens Etiopien. Detta stöd från båda dessa länderna på varsin sida har gjort att situationen i Somalia ha blivit ännu värre eftersom Eritrea och Etiopiens konflikt äger rum mitt i Somalia.

Eritrea rankas av olika organisationer som det värsta landet att bo och leva i.