Regler till Spindelharpan

Ibland är det skönt att vara ensam, att ta en stund för sig själv och bara vara i ögonblicket. Det tycker vi i alla fall, och det är i sådana här stunder det kan passa sig att plocka fram kortleken och lägga lite patiens, eller om du föredrar att vara vid datorn, finns det självfallet många alternativ online.

Spindelharpan – Patiensernas förfäder

Patiensen Spindelharpan hör till ett av de mest klassiska patiens spelen som finns och finns nämnt redan så tidigt som 1917. Det hör till ett av våra allra älskade patiensspel och kom som standard installerad på alla windows datorer förr. Spindelharpan är ett enkelt spel som trots sin simplicitet tåls att spelas gång på gång. Det skiljer sig en aning från en del andra patientspel då det kräver två kortlekar, alltså 104 kort totalt.

Förberedelser spindelharpan

Du förbereder spelet genom att lägga ut fyra högar med sex kort i varje, följt av sex högar med fem kort i varje. Vänd upp det första kortet i varje hög. Resten av kortleken lägger du högst upp till höger. Du vinner spelet genom att få bort alla tio högar på bordet.

Regler spindelharpan

Nu börjar spelet och det gäller för dig att försöka få bort alla högar med så få drag som möjligt. Detta gör du genom att flytta över kort från den ena högen till den andra. Korten skall ligga från kung till ess. En hög försvinner när den ligger i stegform efter denna regel. Du kan alltid flytta det nedersta kortet till en annan hög, om det nedersta kortet i den högen är en valör högre eller längre, du kan också flytta sekvenser som följer stege. Kung är högst och kan därför inte byggas på något. Om du har en tom ruta kan du flytta vad som helst dit. Du kanske kommer ihåg högen av resterande kort? Detta är lagret och kommer först in i bilden när du inte längre har några möjliga drag. Då lägger du ett nytt kort från lagret på varje korthög och fortsätter från där. Om alla kort i lagret tar slut, har du förlorat.

En evig klassikern spindelharpan

Så, nu har du lärt dig reglerna till ett av de mest välkända spelen som finns. Medan det kan vara roligt att plocka fram kortleken och spela på ditt vardagsrumsbord, gör spindelharpan bra online, då du slipper hela stadiet med förberedelser och det något kluriga jobbet att flytta stora högar fram och tillbaka. Oavsett vad du väljer så hoppas vi att du får en rolig stund. Hur lång tid ett spel tar är omöjligt att säga, speciellt med en väl blandad kortlek, så det kan vara bra att reservera en god stund för det, då det kan ta allt mellan 15 minuter till en timme. Det finns också svårare varianter på spelet, som att följa färg, men det kräver fler kortlekar och är en utmaning för en annan dag. Vi hoppas att du nu känner dig redo att hoppa in i världen av patiens – lycka till!