Om snöskoterförsäkring i Sverige

Om snöskoterförsäkring i Sverige

De flesta vet redan att du enligt lag måste försäkra din bil. Dock är det kanske inte lika många som vet att denna lag även gäller för andra typer av motorfordon och detta inkluderar även snöskoter. Så länge din snöskoter inte är avställd så måste den alltså ha åtminstone en trafikförsäkring.

Med tanke på att säsongen för snöskoter bara är några månader under året så kan det kanske kännas lite surt att behöva betala för en försäkring under hela året. Detta kanske framförallt eftersom de flesta försäkringar gäller för ett år i taget, i vilket fall som du kommer att behöva betala premien även under de månader som skotern är avställd. Men med det sagt så finns det flera försäkringsbolag som låter dig betala en lägre premie under dessa månader, samtidigt som din snöskoter fortsätter att vara skyddad mot bland annat stöld och brand.

Vad ingår i en snöskoterförsäkring?

Precis som andra typer av försäkringar så kan det skilja sig ganska stort från försäkring till försäkring, men även från bolag till bolag.

Om du väljer att nöja dig med en enkel trafikförsäkring så kommer du att ha ett grundskydd som täcker personskador på dig, passagerare, medtrafikanter och annan egendom. Dock så täcker den inga skador på din egen skoter. Om din skoter kanske redan har några år på nacken och du inte oroar dig särskilt mycket för skador så kan detta vara nog, men om du vill ha en försäkring som även täcker din skoter så kan det vara värt att titta lite närmare på en hel eller halvförsäkring.

Utöver grundskyddet så täcker en halvförsäkring också stöld, brand, glasskador och rättsskydd, medan en helförsäkring även täcker vagnskador – och detta är oavsett om du är den som vållat olyckan eller inte. Du har även täckning för andra typer av olyckor eller skadegörelse.

Extra skydd med tillägg

Vad som täcks av en försäkring kan som sagt variera en hel del. Om det är något som du känner fattas i din försäkring så kan du alltid köpa ett tillägg som ger din skoter ytterligare skydd. Dessa skydd kan täcka allt från stöld och brand till andra skador. Du kan också få en ökad ersättning vid olycksfall.

Många försäkringsbolag erbjuder också en så kallad avställnings och garageförsäkring som skyddar din skoter under de månader som den står avställd. För visst skulle det kännas skönt att veta att du är skyddad om något skulle hända med din skoter även under de månader som den står oanvänd?

Det finns även en så kallad stilleståndsersättning som kan ge dig ersättning om du av någon anledning inte kan använda din skoter under skotersäsongen. I det här fallet så kommer du att få en ersättning för varje dag som skotern står i verkstan och i vissa fall kan du också få låna en ersättningsskoter att använda under tiden.

Måste jag försäkra min skoter?

Enligt lagen så måste samtliga motorfordon ha åtminstone en trafikförsäkring, och detta gäller även snöskoter så länge den inte står avställd. Precis som för bil och andra motorfordon så kan du tvingas betala böter för varje dag som din snöskoter står oförsäkrad och dessa böter kan väldigt snabbt växa till en väldigt saftig nota. Med andra ord så lönar det sig att skaffa en försäkring, även om du kanske inte är så orolig för skador på din skoter.

Eritrea och Etiopien

Eritrea och Etiopien

Relationen mellan Eritrea och Etiopien har varit allt annat än avslappnad under de 30 åren som Eritrea varit självständigt från den större staten. Eritreanerna slog sig fria från den södra ockupanten efter många års gerillakrig i bergen på gränsen mellan de två länderna. Sedan Eritrea lyckades få sin självständighet har denna spänning hållit i sig, och gränsen har till största del varit stängd.

Familjer som separerats av kriget har inte kunnat träffa varandra förrän alldeles nyligen. Det var när den nuvarande etiopiska premiärministern Abiy Ahmed var nyvald 2018, som en fredsprocess tillslut gav resultat. Det som 2019 firades med Nobels fredspris är idag föremål för sanktioner och bojkott. Vad har Eritrea och Etiopien på gång idag?

Freden slöts 2019

När Abiy Ahmed var nyvald premiärminister i Etiopien var hoppet om försoning och fred högt för hela den östafrikanska kontinenten. Hans besök i Eritrea var det första som en etiopisk statsrepresentant har gjort i landet på då över 20 år. Strax därefter öppnades gränsen, familjer återförenades och Ahmed tilldelades Nobels fredspris året efter. Att han kallades ”Afrikas Obama” var kanske det finaste av allt.

Etiopien åtnjöt en start tillväxt, turistindustrin tog fart och landets framtid såg ljus ut, åtminstone betraktat utifrån. Det kändes som valet av Ahmed var en ren lotterivinst och att det nu äntligen var Etiopiens tur att nå fred och enighet.

Inuti Etiopien fanns dock fortfarande regionala konflikter kvar, vilka blossade upp redan under Abiy Ahmeds andra år vid rodret. Det stora landet har alltid varit kraftigt segregerat av enorma avstånd, olika klimat, olika traditioner, dåliga förbindelser och mängder av olika språk. Etiopien är ett brokigt land, och valet av Ahmeds politik var långt ifrån allmän önskan.

Ny konflikt i Tigray

Det var främst grupper i norra delarna av Etiopien, de områden i Tigray som ligger just mot Eritreas gräns som kände sig åsidosatta. Där har byarna länge styrts av lokala grupper och ledare under en viss autonomi, något som Ahmed inte kunde godkänna. Idag rasar ett våldsamt inbördeskrig i regionen mellan regeringsstyrkor och Tigrays frihetsguerillor. Med i kriget är den nya bundsförvanten Eritrea.

Eritrea har valt att skicka styrkor till fronten i stöd för Abiy Ahmed och regeringen, mot guerillatrupperna i Tigray. Denna allians vilar kanske ironiskt nog på Ahmeds insatser som gav honom fredspriset 2019. Idag är båda länderna under starka sanktioner från omvärlden då deras våldsamma krigföring mot sina egna medborgare svärtar ned denna fredsprocess.

Eritrean kammar hem drömvinsten i Israel

Äntligen lite fler goda Eritrea-nyheter att få dela med oss av! För er som har lite koll på Eritrea så vet ni säkert att det finns många eritreaner som är bosatta i Israel. Vad ni kanske däremot inte visste var att just en av dessa eritreaner nyligen vann en otrolig summa genom det israeliska statliga lotteriet.

Förra året köpte en eritreansk man en skraplott från en spelbutik i södra Tel Aviv. När han skrapat färdigt lotten tittade han upp på butiksföreståndaren med en blick av total chock och tappade hakan rakt ned i marken med en duns. På lotten stod det nämligen att han hade vunnit hela en miljon Shekels, som motsvarar cirka 2,5 miljoner kronor! Händelsen blev en nyhet i lokal-TV, där man kunde se mannen krama butikspersonalen och dansa runt i glädje.

I Israel är allt chansspel såsom casino utan registrering ej tillåtet, förutom det statliga lotteriet Mifal HaPais. Det var alltså hos dem som den eritreanske mannen lyckades ro hem vinsten som sannolikt har förändrat han och hans familjs liv radikalt. I Israel finns en stor mängd eritreanska och sudanesiska invandrare och många av de eritreaner som bor där lever fattigt. Utöver de eritreaner som mot alla odds lyckats få asyl i Israel (ansökningarna godkänns bara i extrema undantagsfall) finns idag närmare 40 000 illegala invandrare från framför allt östafrikanska länder. Många av dessa är också eritreaner. Inte nog med att Israels eritreaner lever i fattigdom och med hot om eventuell utvisning har många av dem fallit offer för spelande som ofta gör mer skada än nytta för dem. Mifal HaPais har utstått mycket kritik från ekonomer och akademiker i Israel som pekar på att en stor andel av spelbutikerna har placerats ut i de allra fattigaste områdena i landet, där redan utsatta människor lätt faller in i spelmissbruk i hopp om att snabbt kunna förbättra sin tillvaro genom en storvinst. En förlust på lotteriet spelar ju mindre roll för en rikare person än någon som redan har ont om pengar, och de flesta går ju inte plus på sitt spelande.

Israel och Eritrea etablerade diplomatiska relationer 1993 efter landets självständighetsförklaring. De har en lite komplicerad relation till varandra på grund av Israels band till Etiopien och de religiösa olikheterna som länderna har, men för många invandrade eritreaner har landet varit vägen till ett betydligt bättre liv än det de levde i Afrika. Många av dem utstod politisk förföljelse, hot eller våld och kan nu leva i trygghet i sitt nya hemland. Även om det såklart är väldigt tråkigt att spelande ibland sätter fattiga människor i ännu större ekonomiska bekymmer måste vi samtidigt glädja oss i att den här mannen lyckades med det till synes omöjliga och nu kan påbörja sitt nya liv som miljonär. Vi hoppas att den lyckliga vinnaren och hans familj kommer att ha en ljus framtid till mötes i Israel eller på hemmaplan i Afrika och vi ser alltid fram emot fler glada, positiva nyheter som har att göra med Eritrea. Håll utkik här på sajten så berättar vi mer så fort vi har något nytt i lager!

Safari i Afrika

Afrika antilop

Afrika är en sanslöst stor kontinent som består av ett otal länder från norr till söder. Här finns allt från Saharas öken till vidsträckta vidder och tät mystisk djungel. Tyvärr är det många delar av denna stora kontinent som är direkt farlig att resa till och något man bör kolla upp för respektive land. Vi tänkte ta en tur och kika på de djur som finns kvar i Afrika genom att dra på en liten Safari.

Höga berg och vilda djur

Kenya är en republik och ligger i Östafrika. Huvudstad och största stad är Nairobi, lite spännande är att Kenya även befinner sig på ekvatorn. Även om Kenya är ett känt turistmål, så gäller det även här att kolla om det är säkert att resa dit. Säkerheten är något som har varierat och ibland finns det större hot-läge och fara att resa till Kenya.

Förutom en safari, har det även blivit populärt att bestiga Kenyas högsta berg som är Kilimanjaro. Det ska sägas att detta verkligen inte är något för den som vill ligga på latsidan, det är mycket krävande och det krävs en riktigt bra grundkondition. Dessutom kan man bli tvungen att bryta p.g.a. höjden eller om man drabbas om montezumas hämnd, med andra ord magsjuka.

lejon

Masai Mara är det stora viltreservatet som är beläget i de sydvästra delarna av Kenya. Masai Mara gränsar även till Tanzania och där går viltreservatet över att heta Serengeti istället. Här finns det många operatörer som tar med dig på en safari. Om man inte har någon budget, så finns det gott om lyxiga alternativ. Allt är visserligen relativt dyrt, men man kan välja en tält-safari, i lite mindre regi med överkomliga priser. Det är en helt fantastisk upplevelse och jag lovar att du inte kommer att glömma din första Zebra. I början är man otroligt intresserad och fascinerad av alla djur, men till sist blir de mer “vanliga” djuren som olika hjortar, antiloper och zebror lite tråkiga. Självklart vill man uppleva synen av de väldiga elefanterna, eller savannens smygande lejon. Noshörningar och krokodiler går inte heller av för hackor.

Passa på att besök en genuin Masai-byn på samma gång, där du får träffa en av Kenyas stammar, som lever i lerhyddor och vallar sin boskap. Många av Masaijerna är även duktiga guider, som vet precis var de ska leta för att hitta de djuren står på listan över “The Big Five”

Zebra svartvitt foto

 

Sport och spel i Eritrea

Afrikanska barn spelar fotboll
  • Staten Eritrea ligger på Afrikas Horn med en huvudstad som heter Asmara. I huvudstaden finns en befolkning om cirka 800 000 idag och staden är faktiskt en av de högst belägna i världen. Den klamrar sig fast på en höjd av fantastiska 2 325 meter över havet. Staden utnämndes även 2017 som en stad som numera tillhör UNESCOS världsarv.
  • Det kanske inte är så många som vet, men landet och huvudstaden var ockuperat av Italien 1889 och utsågs som huvudstad av Italienska Eritrea. I samband med detta växte den Italienska kommunen i staden och satte sina spår på landet.
  • 1952 tillhörde landet federationen Etiopien, och under denna period var Asmara inte längre landets huvudstad. Mellan åren 1961 och fram till 1991 på gick ett inbördeskrig i landet som slutligen gjorde landet Eritrea oberoende.

Fotboll populärt i Eritrea

Fotboll är en sport som fungerar oavsett var du bor i världen och det är inte något undantag för Afrika och Eritrea. Det spelar inte någon roll om man är fattig eller rik, fotboll är något som alla kan ägna sig åt och bli riktigt bra på. Fotbollen är något som enar ett folk och som alla barn kan ha möjlighet att spela. Kanske har man inte någon riktig fotboll, men uppfinningsrikedomen är stor och det finns alltid något som kan agera boll. En rolig detalj om Eritreansk fotboll är att landslagets kapten Henok Goitom länge har varit en nyckelspelare för svenska AIK!

Cykling är en annan sport som snabbt blivit riktigt populär i Eritrea och de har även varit med i Världskuppen. Det finns även en lokal tävling som heter Tour of Eritrea som går av stapeln årligen. Eritrea löpare

Långdistanslöpning är en uppskattad sport som är stor i många delar av Afrika. År 2015 blev Eritreanen Ghirmay Ghebreslassi landets förste atlet som tog hem guldmedaljen och vann Maratonloppet 2015 i världsmästerskapen.

Löpning är även ett sätt att ta sig ur fattigdomen, en möjlighet för den vanlige medborgaren att ha en chans att visa framfötterna i en populär sport. Några andra Afrikanska nationer som dominerat länge är Etiopien och Kenya.

Här kan ni läsa om den första Eritreanen som klarade Vasaloppet!

Spela afrikanska brädspel

I många fattiga länder, råder det stor uppfinningsrikedom när det gäller spel och lekar. Härifrån kommer många av de enkla, men populära brädspelen. Kalah är ett brädspel, där det finns 14 hål och varje spelare kontrollerar 6 hål var och det finns även två bo där i vilka man fångar de kulor man lyckats ta. Brädspelet går ut på att flytta stenarna/kulorna från sin egen sida (boet) till det större hålet som finns på höger sida. Självklart gäller det att få med sig så många stenar som möjligt till sitt eget bo eller Kalaha. Det förekommer även en hel del enkla kortspel i Afrika, men vi måste även påminna oss om att Eritrea till största delen tillhör religionen Islam, där det inte är tillåtet att spela.

Omväxling förnöjer

För dig som älskar att spela brädspel, men kanske även kortspel kan det vara lite roligt med en underhållande stund med klassisk Blackjack online. Här gäller det att slå dealern och få 21 och vinna. Överstiger du värdet 21, blir du tjock och dealern vinner. Om du är intresserad och kanske är lite av en nybörjare, så varför inte kika in på en jämförelsesajt där du kan få lite trevliga tips och råd och var du ska hitta en bra spelplattform för ditt online nöje.

Sitt inte inne och spela för länge, ut och ta dig en löptur och kanske du kan bli lika duktig som de uthålliga löparna i Eritrea.

Unicef arbetar för barnen i Eritrea

Karta över eritrea

Eritrea är i själva verket en stat i östra Afrika som har en kustremsa mot Röda havet. Huvudstaden i Eritrea heter Asmara och landet blev självständigt 1993. Idag är Eritrea en president-republik och samma president har suttit sedan landet blev självständigt. Detta Afrikanska land är även ett av de allra fattigaste i världen och i många områden råder det brist på mat och det är även svårt att få rent vatten till alla invånare. Ett problem som är väldigt avlägset för oss som bor i välfärdens trygga Sverige.

Unicef i Eritrea

 

Ständig kamp för Unicef i Eritrea

Unicef kämpar för barns rättigheter och hälsa i världen och i Eritrea är det en pågående kamp för att förhindra svält och sjukdomar bland landets barn. Under 2018 har man planerat följande för att förebygga sjukdomar:

  • Man siktar på ge barn vitamin A-lösning.
  • Alla barn under 5 år ska vara immuna mot mässlingen.
  • Barn som drabbats av diarré-sjukdomar ska få hjälp för att överleva.

Landet är alltid utsatt p.g.a sitt geografiska läge i Afrika. Mindre än 50 % av befolkningen som bor på landsbygden har tillgång till rent dricksvatten och endast 28 % av befolkningen har någorlunda bra standard när det gäller sanitära möjligheter. Något annat som är ett stort problem är resterna efter kriget i form av landminor och andra explosiva hemskheter. Barnen riskerar i stort sett livet när de ger sig ut för att söka efter vatten eller mat. Det är verkligen inte acceptabelt att det ska råda sådana omständigheter i en del länder på vår jord. Det är inte okej att den enda möjligheten till lekplats ska vara på en gammal rostig tanker.

Barn som leker på tanker

Stort samarbete för att förbättra läget

Unicef jobbar tillsammans med många olika hjälporganisationer för att sträva mot ett bättre liv för invånarna i Eritrea. Det är fullt fokus på bl.a. att förse landet och så många invånare som möjligt med rent vatten. Utan tillgång till rent vatten, blir risken för sjukdomar oerhört mycket större. Man försöker även att stärka det nationella hälsosystemet genom att lindra akut svält och undernärda barn. I landet är det även stora problem med farliga barnsjukdomar som diarré, malaria och lunginflammation. Alla dödliga sjukdomar i ett land som är hårt drabbat av fattigdom.

Dahlak arkipelagen

Semester i Eritrea

Det är ibland lätt att se att många medier missar att lyfta fram de positiva sakerna i Eritrea, och endast fokusera på de negativa. Eritrea har en unik natur då landet gästar både ökenlandskap, djungel, savann och ett underbart hav. En av de minst kända delarna av Eritrea är Dahlak arkipelagen som är en grupp av 124 vulkaniska öar som har blivit en frihamn för många fiskar och andra arter.

Med sin strategiska plats så har ögruppen varit en väldigt viktig punkt för sjöfarare som åker från Medelhavet via Suezkanalen ut i Röda havet. Historiskt har ögruppen även varit väldigt viktig för pärljägare som jagat efter pärlor i musslor. Fyra av öarna är bebodda där Dahlak Kebir är turisternas huvudport till området. Idag är Dahlak arkipelagen ett stort naturreserv vilket gör att vattenälskande semesterfirare flockas till området.

Vattnet är kristallklart med en stor mängd olika fiskar, sköldpaddor, rockor och andra vattendjur. Det finns över 350 sorter att beskåda i de klara vattnen. Idag är ögruppen ett paradis för dykare och snorklare som kan ta del utav det väldigt orörda området där färgglada fiskar, stora korallrev och skeppsvrak finns att så. För att komma till området så är det enklast att åka till staden Massawa på kusten där båtar går till alla de olika öarna. Området är väldigt lugnt och i dagsläget är det vanligast att åka på dagsturer då hotell och annan ackommodation inte finns. Just nu byggs olika typer av dykresorts och hotell så om några år så kommer du som turist kunna ta del utav alla förnödenheter du vanligtvis tar del utav.

Älskar du kristallklart vatten, vita stränder och inte för turistförstörda områden så kommer Dahlaköarna att vara något för dig!

Eritreansk musik

Lyssna på musik från Eritrea med Semhar Yohannes

Västvärlden har knappast ett forum för Eritreansk musik och då tycker vi att det är läge att faktiskt skapa en plats, mer än en liten del på www.youtube.com och det är något som vi verkligen ser fram emot. Vi tänkte först visa er ett par klipp och prata om vilken känsla som finns i musiken. Det är två nya låtar som kommer från år 2016 och alltså kanske inte heller den mest traditionella musiken från Eritrea. För övrigt är musik väldigt viktigt, det får ihop människor till en rytm och texten i låtar kan ha stark påverkan som politiskt, känslomässigt och samhällskritiskt. Därför kan det vara viktigt för alla typer av människor, från olika nationer och åldrar att utforska ny musik, som exempelvis Eritreansk musik!

Först ut är en musikvideo från Semhar Yohannes som med svängig melodi sjunger på nationalspråket och även om man inte förstår kan man hänga med i rytmerna. Trummorna i låten Wedi Mislene får en röra sig precis som Yohannes gör i den officiella videon och här visas också människor från Eritrea och mycket natur som är helt fantastisk. Musiken produceras under år 2016 av musikbolaget Halenga Records. Vad tycker du om Semhar Yohannes musikvideo?

Den andra låten som vi tänkte visa er är Negassi Tesfamariam, en eritreansk musiker som med sin nya låt Hanqewta får världen att vibrera. Musikvideo är regisserad av Yonas Mihreteabcminus och även här får vi se landets magiska natur, ängar och folket. Musikvideo börjar med en man som spelar flöjt som träffar en man som kommer med bil och han har en gitarr. Tillsammans spelar dem i fantastisk melodi och visar att det kärleken med musiken, till andra och naturen är underbar. Har man aldrig tidigare sett bilder på Eritrea är denna musikvideon något alldeles extra. Unika bilder naturen, djur och även städer, här har allt omfattats. Vad säger du om Negassi Tesfamariams video?

Första Eritreanen som klarar vasaloppet!

Vi har skrivit väldigt mycket om alla oroligheter inom Eritrea och nu tycker vi att vi tar en lite vändning. Detta inlägg kommer istället att handla om en utav de personerna som lyckats fly ifrån oroligheterna och kommit till Sverige. Vi känner att när man tänker på Eritrea så tänker man bara på krig och oroligheter och vi vill istället nu lyfta de Eritreanska folket. Detta inlägg kommer att handla om Esayas Tesfayesus som nyligen har blivit den absolut första personen från Eritrea som klarade Vasaloppet. Esayas kom till Sverige för drygt 2 och ett halv år sedan och hade under den tiden aldrig stått på ett par skidor förut. Detta år så klarade han Vasaloppet på 7 timmar och 57 minuter, alltså precis under 8 timmar sträcket! Att klara av Vasaloppet bara 2 år efter att han flyttat till Sverige är riktigt bra och vi lyfter hatten åt Esayas.

Esayas blev först introducerad till skidor efter han flyttade in hos familjen Lagrange i Storveta. Lagrange familjen tog ut han på skidspåret för att visa vilka aktiviteter man kan göra när det är snö och kallt, något som Esayas inte alls var van vid. Där han kom ifrån så kunde temperaturerna stiga upp till 50 grader så man kan säga att Esayas var minst sagt skeptiskt första gången, han uttalade sig såhär:

– Jag tänkte att snö var något jobbigt och svårt. Jag tänkte inte att man kunde göra så mycket men sedan så insåg jag hur mycket man kunder göra på vintern. Snart började jag åka skridskor och skidor.

Nu när Esayas har nått hans mål om att klara Vasaloppet så har han skapat nya framtidsplaner inom skidor.

– I framtiden vill jag gärna åka det riktiga Vasaloppet på tävlingsnivå. Hoppas att jag också där blir den första eritreanen!

Vi håller tummarna för Esaya och hoppas att få se han tävla i Vasaloppet inom något år!

Microlån – Ett nytt sätt att kämpa mot fattigdomen!

Eritrea är i dagsläget ett utav världens fattigaste länderna. Landet har präglats av krig och svårigheter vilket har lett till att landet inte kunnat utvecklats nog snabbt. Med detta så är det väldigt många som flyr från fattigdomen i Eritrea. I flera år har flera länder och organisationer samlat ihop bidrag och skänkt pengar till Afrika för att minska fattigdomen. Trots detta så är fattigdomen fortfarande ett väldigt stort problem för många länder i Afrika. Det är tydligt att någonting måste ändras för att situationen ska bli förbättrad.

Hos just Eritrea så har myndigheterna lagt upp en självförsörjningspolicy som begränsar den externa handeln i landet. De har även restriktiva bestämmelser för internationella investeringar i näringslivet och för etablering av bistånds – och hjälporganisationer. Detta är eftersom Myndigheten föredrar nationalisering av näringslivet istället för privatisering. Detta beror på att staten, partiet och militären är involverad i nästan allting som handlar om näringslivsverksamhet i Eritrea. I Eritrea så är ungefär 80% av befolkningen sysselsatt i jordbrukssektorn och det är en av anledningarna till varför Myndigheten vill behålla näringslivsverksamheten nationaliserad. Att 80% av befolkningen är sysselsatt inom jordbruk är inte heller det bästa för Eritrea. Eritrea är kraftigt utsatt för torka vilket gör att under de torra perioderna så får jordbrukarna det väldigt svårt att samla ihop pengar och fattigdomen ökar.

2006 så introducerades en helt ny bank i Bangladesh. Muhammad Yunus var personen som grundade banken Grameen Bank som tillslut gav Muhammad Nobels fredspris 2006. Denna bank lånade ut otroligt små summor till de allra fattigaste i Bangladesh. Genom att låna några få kronor så kunde de fattigaste t.ex. köpa en höna och genom att sälja äggen så kunde dessa personer betala tillbaka lånet och sedan köpa fler hönor eller liknande. Denna nya metod av lån var revolutionerande för fattiga länder då det gav de fattigaste personerna en chans att komma ut ur fattigdomen.

Detta nya koncept öppnade ögonen för många om just lån. Ifall du pratar om lån i Sverige så tänker många om små lån i Sverige att det bara är rappakalja med höga räntor och annat. Detta är inte fallet för dessa mikrolån bankerna. När det handlar om så lite pengar så spelar det ingen roll ifall räntan är hög eller inte, det handlar ändå om så lite pengar så det spelar ingen roll. Att öppna fler mikrolån banker kan vara ett steg i rätt riktigt mot att minska fattigdomen i Eritrea. Genom att ut ett mindre lån så kan familjer slita sig ifrån jordbruket och starta upp små affärsverksamheter istället. Låntagarna får även en enkel utbildning inom bokföring och företagande så att de ska få en bättre start.

Detta är ett nytt sätt att minska fattigdomen i Eritrea och det minskar även korruptionen då ingen korrupt ledare kan ta pengar från bistånd. Dessa mikrolån bankerna brukar vanligtvis inte heller ha någon ränta och du kan även ha lånet i 1-2 år innan du måste betala tillbaka. Vi hoppas att detta är en ny början till att minska fattigdomen radikalt i Eritrea.