Eritrea och Etiopien

Relationen mellan Eritrea och Etiopien har varit allt annat än avslappnad under de 30 åren som Eritrea varit självständigt från den större staten. Eritreanerna slog sig fria från den södra ockupanten efter många års gerillakrig i bergen på gränsen mellan de två länderna. Sedan Eritrea lyckades få sin självständighet har denna spänning hållit i sig, och gränsen har till största del varit stängd.

Familjer som separerats av kriget har inte kunnat träffa varandra förrän alldeles nyligen. Det var när den nuvarande etiopiska premiärministern Abiy Ahmed var nyvald 2018, som en fredsprocess tillslut gav resultat. Det som 2019 firades med Nobels fredspris är idag föremål för sanktioner och bojkott. Vad har Eritrea och Etiopien på gång idag?

Freden slöts 2019

När Abiy Ahmed var nyvald premiärminister i Etiopien var hoppet om försoning och fred högt för hela den östafrikanska kontinenten. Hans besök i Eritrea var det första som en etiopisk statsrepresentant har gjort i landet på då över 20 år. Strax därefter öppnades gränsen, familjer återförenades och Ahmed tilldelades Nobels fredspris året efter. Att han kallades ”Afrikas Obama” var kanske det finaste av allt.

Etiopien åtnjöt en start tillväxt, turistindustrin tog fart och landets framtid såg ljus ut, åtminstone betraktat utifrån. Det kändes som valet av Ahmed var en ren lotterivinst och att det nu äntligen var Etiopiens tur att nå fred och enighet.

Inuti Etiopien fanns dock fortfarande regionala konflikter kvar, vilka blossade upp redan under Abiy Ahmeds andra år vid rodret. Det stora landet har alltid varit kraftigt segregerat av enorma avstånd, olika klimat, olika traditioner, dåliga förbindelser och mängder av olika språk. Etiopien är ett brokigt land, och valet av Ahmeds politik var långt ifrån allmän önskan.

Ny konflikt i Tigray

Det var främst grupper i norra delarna av Etiopien, de områden i Tigray som ligger just mot Eritreas gräns som kände sig åsidosatta. Där har byarna länge styrts av lokala grupper och ledare under en viss autonomi, något som Ahmed inte kunde godkänna. Idag rasar ett våldsamt inbördeskrig i regionen mellan regeringsstyrkor och Tigrays frihetsguerillor. Med i kriget är den nya bundsförvanten Eritrea.

Eritrea har valt att skicka styrkor till fronten i stöd för Abiy Ahmed och regeringen, mot guerillatrupperna i Tigray. Denna allians vilar kanske ironiskt nog på Ahmeds insatser som gav honom fredspriset 2019. Idag är båda länderna under starka sanktioner från omvärlden då deras våldsamma krigföring mot sina egna medborgare svärtar ned denna fredsprocess.