Karta över eritrea

Eritrea är i själva verket en stat i östra Afrika som har en kustremsa mot Röda havet. Huvudstaden i Eritrea heter Asmara och landet blev självständigt 1993. Idag är Eritrea en president-republik och samma president har suttit sedan landet blev självständigt. Detta Afrikanska land är även ett av de allra fattigaste i världen och i många områden råder det brist på mat och det är även svårt att få rent vatten till alla invånare. Ett problem som är väldigt avlägset för oss som bor i välfärdens trygga Sverige.

Unicef i Eritrea

 

Ständig kamp för Unicef i Eritrea

Unicef kämpar för barns rättigheter och hälsa i världen och i Eritrea är det en pågående kamp för att förhindra svält och sjukdomar bland landets barn. Under 2018 har man planerat följande för att förebygga sjukdomar:

  • Man siktar på ge barn vitamin A-lösning.
  • Alla barn under 5 år ska vara immuna mot mässlingen.
  • Barn som drabbats av diarré-sjukdomar ska få hjälp för att överleva.

Landet är alltid utsatt p.g.a sitt geografiska läge i Afrika. Mindre än 50 % av befolkningen som bor på landsbygden har tillgång till rent dricksvatten och endast 28 % av befolkningen har någorlunda bra standard när det gäller sanitära möjligheter. Något annat som är ett stort problem är resterna efter kriget i form av landminor och andra explosiva hemskheter. Barnen riskerar i stort sett livet när de ger sig ut för att söka efter vatten eller mat. Det är verkligen inte acceptabelt att det ska råda sådana omständigheter i en del länder på vår jord. Det är inte okej att den enda möjligheten till lekplats ska vara på en gammal rostig tanker.

Barn som leker på tanker

Stort samarbete för att förbättra läget

Unicef jobbar tillsammans med många olika hjälporganisationer för att sträva mot ett bättre liv för invånarna i Eritrea. Det är fullt fokus på bl.a. att förse landet och så många invånare som möjligt med rent vatten. Utan tillgång till rent vatten, blir risken för sjukdomar oerhört mycket större. Man försöker även att stärka det nationella hälsosystemet genom att lindra akut svält och undernärda barn. I landet är det även stora problem med farliga barnsjukdomar som diarré, malaria och lunginflammation. Alla dödliga sjukdomar i ett land som är hårt drabbat av fattigdom.