Äntligen lite fler goda Eritrea-nyheter att få dela med oss av! För er som har lite koll på Eritrea så vet ni säkert att det finns många eritreaner som är bosatta i Israel. Vad ni kanske däremot inte visste var att just en av dessa eritreaner nyligen vann en otrolig summa genom det israeliska statliga lotteriet.

Förra året köpte en eritreansk man en skraplott från en spelbutik i södra Tel Aviv. När han skrapat färdigt lotten tittade han upp på butiksföreståndaren med en blick av total chock och tappade hakan rakt ned i marken med en duns. På lotten stod det nämligen att han hade vunnit hela en miljon Shekels, som motsvarar cirka 2,5 miljoner kronor! Händelsen blev en nyhet i lokal-TV, där man kunde se mannen krama butikspersonalen och dansa runt i glädje.

I Israel är allt chansspel såsom casino utan registrering ej tillåtet, förutom det statliga lotteriet Mifal HaPais. Det var alltså hos dem som den eritreanske mannen lyckades ro hem vinsten som sannolikt har förändrat han och hans familjs liv radikalt. I Israel finns en stor mängd eritreanska och sudanesiska invandrare och många av de eritreaner som bor där lever fattigt. Utöver de eritreaner som mot alla odds lyckats få asyl i Israel (ansökningarna godkänns bara i extrema undantagsfall) finns idag närmare 40 000 illegala invandrare från framför allt östafrikanska länder. Många av dessa är också eritreaner. Inte nog med att Israels eritreaner lever i fattigdom och med hot om eventuell utvisning har många av dem fallit offer för spelande som ofta gör mer skada än nytta för dem. Mifal HaPais har utstått mycket kritik från ekonomer och akademiker i Israel som pekar på att en stor andel av spelbutikerna har placerats ut i de allra fattigaste områdena i landet, där redan utsatta människor lätt faller in i spelmissbruk i hopp om att snabbt kunna förbättra sin tillvaro genom en storvinst. En förlust på lotteriet spelar ju mindre roll för en rikare person än någon som redan har ont om pengar, och de flesta går ju inte plus på sitt spelande.

Israel och Eritrea etablerade diplomatiska relationer 1993 efter landets självständighetsförklaring. De har en lite komplicerad relation till varandra på grund av Israels band till Etiopien och de religiösa olikheterna som länderna har, men för många invandrade eritreaner har landet varit vägen till ett betydligt bättre liv än det de levde i Afrika. Många av dem utstod politisk förföljelse, hot eller våld och kan nu leva i trygghet i sitt nya hemland. Även om det såklart är väldigt tråkigt att spelande ibland sätter fattiga människor i ännu större ekonomiska bekymmer måste vi samtidigt glädja oss i att den här mannen lyckades med det till synes omöjliga och nu kan påbörja sitt nya liv som miljonär. Vi hoppas att den lyckliga vinnaren och hans familj kommer att ha en ljus framtid till mötes i Israel eller på hemmaplan i Afrika och vi ser alltid fram emot fler glada, positiva nyheter som har att göra med Eritrea. Håll utkik här på sajten så berättar vi mer så fort vi har något nytt i lager!