dawit_big

Vi har flera gånger tidigare berört den ytterst komplicerade situationen för den fängslade svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak. Bakgrunden känner ni säkert till, så det lämnar vi därhän. Men kanske kan vi nu se ett litet hopp tändas i fallet. Det var nämligen så att den svenska eu-parlamentariken och liberalernas företrädare, Cecilia Wikström, i förra veckan träffade den sittande presidenten för att diskutera frågan.

Mötet med Yemane Gebreab, Eritreas president, ägde rum i New York under ett seminarium för mänskliga rättigheter. Det mötet gick så pass bra att presidenten personligen bjöd över Cecilia Wikström till Eritrea. Till tidningen journalisten uppger Wikström att kärnfrågan i samtalet inte handlade om själva sakfrågan, utan snarare om det rent humanitära och det faktum att Dawit Isaak inte sett sin familj på 15 år. Det handlade helt enkelt om att försöka försonas och komma fram till en lösning. Under mötet bekräftade även presidenten det som landets utrikesminister tidigare år gjort, att Dawit Isaak är vid liv.

Vad detta innebär för fallet Dawit Isaak är ännu oklart, för några besked om en eventuell utlämning gavs inte. Men klart är att en liten strimma hopp finns, för annars hade inte presidenten överhuvudtaget bjudit in Wikström till Eritrea.

Men som så många gånger tidigare bör man inte ha alltför stora förhoppningar om att någon lösning är i sikte. Vi har sett hur många exempel som helst på ljusglimtar och alltid blivit lika besvikna. Däremot ska man ha klart för sig att när självaste presidenten bjuder ner en högt uppsatt svensk politiker av den här kalibern, då är det på en annan nivå.

När resan till Eritrea ska äga rum är inte bekräftat och Cecilia Wikström själv säger att det återstår en del ”rationella orsaker” innan hon kan åka ner. Vidare berättar hon att det är högst oklart om hon får träffa Dawit Isaak på plats.

För Dawit Isaak och hans familjs skull hoppas vi självklart att denna eländiga följetong snart är över.