Free_Dawit!

Dawit Isaak har blivit en mycket känd person i det svenska folkhemmen. Anledningen till det är Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea och har gjort det i över 5000 år. Vi backar banden lite. Under år 1987 flydde Dawit Isaak från kriget i Eritrea till Sverige där Dawit Isaak hamnade i Lerum. Dawit Isaak började jobba som städare. Under år 1992 vart Dawit Isaak svensk medborgare dock behöll han sitt ursprungliga medborgarskap och har därför dubbla medborgarskap.

Under kriget slut i Eritrea så flyttade Dawit Isaak tillbaka till Eritrea och vart delägare i landets första oberoende tidning, Setit och där han även jobbade som journalist. Den 23 september år 2001 arresterades Dawit Isaak i sitt hem av eritreansk polis för brott mot rikets säkerhet. Men egentligen handlar det om en artikel som Dawit Isaak skrev om en grupp den så kallade 15-gruppen som krävde demokratiska reformer i Eritrea. Huvudpersonerna i 15-gruppen arresterade också av anledningen brott mot rikets säkerhet.

Hela situationen som uppstått runt Dawit Isaak och hans medfångar är absurda. Det har inte åtals och enligt presidenten Isaias Afewerki kommer de aldrig någonsin åtals eller släppas. Dem är helt enkelt kidnappade för att de har yttrat sin åsikt om att landet behöver gå igenom en demokratisk reformation som var tanken från början när Eritrea vart självständigt.

Sedan Dawit Isaak fängslande har han varit ansiktet för situationen i Eritrea främst genom svensk media.

Idag har torget utanför Eritreas ambassad döpts till Dawit Isaaks Frihetstorg. Detta för att markera mot ambassaden att handlingarna inte är okej. Detta är ett fenomen som du kan se på flera platser runt om i världen för att markera mot de mänskliga rättigheterna. Ett enormt fint initiativ och ett initiativ som borde införas på flera platser.