original

 

Mitt i alla tråkigheter finns det alltid ljuspunkter. Oftast är det sporten som brukar ge en extremt glädje till de olika folken i de olika länderna. I detta fall stod Daniel Teklehaimanot för en bedrift som gör en hel nation och världsdel stolta. Daniel Teklehaimanot är den första afrikan som lyckas knippa åt sig den så kallade begatröjan som man får när man är den ledande cyklisten när de kommer till bergsetapper under Tour de France.

När du tänker på Tour de France är det inte Afrika eller Eritrea som kommer upp i dit huvud. Utan det är Italien, Holland, Tyskland, USA, Frankrike och några andra nationer som är dem ledande nationerna när de kommer till cykelsport. Det är inte bara första gången som en afrikan innehar ledartröjan i en etapp på Tour de France utan det är även första gången som det är ett afrikans stall som är med i Tour de France. Stallet går under namnet MTN-Qhubeka där ingår det även en till eritrean vid namnet Merhawi Kudus  och sedan har vi Daniel Teklehaimanot.

Daniel Teklehaimanot var även den första eritrean som tävlade utanför friidrottsscenen i OS. Detta skedde under dem olympiska spelen 2012 i London. Som ni förstår är Daniel Teklehaimanot mycket stor hemma i Eritrea. Daniel Teklehaimanot började cyckla som 10 – 11 åring och såg de olika tourerna på tv:en första första gången när han var 16 år. Det var då han började drömma om att han skulle bli cyklist.

Daniel Teklehaimanot berättar även att i Afrika finns det en uppfattning om du äger en cykel betyder det att du är för fattig för äga en bil. Därför går du hellre än att framstå som fattig. Eritrea var en Italiensk koloni fram till 1940-talet och vi alla vet att cykelsport är stort i Italien. Detta är något som har smittat av sig på befolkningen vilket gör att Eritrea är den bästa nationen i Afrika när det kommer till cykling. Eritrea har vunnit 5 afrikanska mästerskap i rad när det kommer till lagtävlingar.

Vi gläds åt Daniel Teklehaimanot han ger det Eritreanska folket hopp. Må han ha mer framgångar!