För över ett år sedan släppt P1 en dokumentär under namnet ”Landet där hoppet dog”. Det är en utmärkt  dokumentär som ger en bild över Eritrea och dess situation. Det är inte riktigt samma bild som media målar upp. Utan här får du hör åsikter om landet från flera personer som kommer från Eritrea eller har sitt ursprung där ifrån. Visa sympatiserar med regimen och visa gör det inte. Vilket är väldigt intressant att lyssna på.

Du får även höra om Filimon och hans flykt från nationaltjänsten där han vägrade göra värnplikten vilket resulterade i tortyr. Flykten i sig är livsfarlig det är extremt många människor som mister sin liv eller blir kidnappade men de anser att den risken är värd att ta för att lämna sitt hemland.

Det var nästan 5 000 eritreaner som sökte asyl i Sverige under 2013 och den siffran ökade under 2014 och 2015. Anledningen till att så många Eritrean söker asyl i Sverige är egentligen inte känd förutom att de mänskliga rättigheterna blir kränkta i hemlandet. Lyssna på denna dokumentär för att få en nyanserad bild.

Lyssna på den och kommentera gärna vad ny tycker så vi kan skapa en lite debatt om detta ämne. Jag väl även passa på att önska alla en riktigt trevlig helg!