När krig och orättvisor bryter ut är det alltid barnen som är de värst utsatta och under allt kaos som händer är det lätt att barn av misstag tappar bort sina föräldrar eller att de kidnappas av soldater för att tvingas ut i krig eller för att jobba som ”tjänstefolk” åt soldaterna. FN beräknar att ungefär 3500 barn under 18 år är på flykt utan någon förälder. Som bekant har Sverige tagit emot många flyktingar under de senaste åren, även från Eritrea där majoriteten flyr på grund av diskriminering, våld och tvångsrekrytering. I situationer som dessa finns det inte alltid mycket vi kan göra, tyvärr kan vi inte ändra världsförhållanden men vi kan hjälpas åt och göra det bästa av situationen. Lek och skratt hjälper både vuxna och barn att bearbeta sorg. Sorg kan visa sig på många olika sätt men är alltid en naturlig reaktion på förlust. Idag har vi barn världen över som förlorat sina hem och familjer och det är viktigt att förutom att ge stöd även kunna påminna om att det är okej att skratta och ha kul mitt i allt elände.

Clowner utan gränser

Det finns några organisationer som verkar för barnen och ungdomarnas rättigheter på flykt och för att få stöd och stabilitet i sina liv, även under de långa perioderna de bor på flykting läger. En speciell organisation är Clowner utan Gränser som påminner barnen att det finns folk där ute som bryr sig. Denna organisation skiljer sig från andra och lyfter inte upp det hemska utan fokuserar på att ge energi till varje människa de träffar. De möter barnen i lek och glädje och deras vision är en värld fylld av lek, skratt och drömmar. Där alla människor har möjlighet att utvecklas, att uttrycka sig fritt och att känna hopp även i utsatta situationer. Vad de gör är att de skickar clowner och artister till konflikt drabbade områden där krig och orättvisor drabbat människor och använder humor och lek för att ge både människor och barn möjlighet att utvecklas och fokusera på det fina. Clowner utan Gränser har inte arbetat direkt i Eritrea men i andra afrikanska länder som Kenya, Rwanda, Burundi, Lesotho och Swaziland.

”Under 2015 skrattade vi tillsammans med fler än 130 000 barn i 16 länder.”

CLOWNS

Det är otroligt viktigt att sprida glädje och få folk att tänka på annat än det hemska som händer. Även om det bara är för en kort stund så kan det ge stöd och hopp för framtiden. Att visa sig genom lek och sång är något som är välkänt och används ofta inom sorg hantering av barn, man tillåts drömma och skratta en stund och aktivera de kreativa sidorna. Lek och spel är bra för alla åldrar och oberoende på tidigare sorger och situationer. Spela sällskapsspel eller ge dig ut på den afrikanska savannen och möt de exotiska djuren i online spelet Raging Rhino. Cross Dakar City är även det första dataspelet från Senegal där vi får följa Mamadou som är en tiggarpojke. Skaparen bakom spelet säger

– Jag bestämde mig för att bygga Cross Dakar City för att öka medvetenhet om en fråga jag bryr mig mycket om. Läs mer här. Och för att testa på andra inspirerande spel kan du kolla igenom casinokanonen.com’s guider. Här nedan kan du även se en kort film från Rwanda där ”Clownerna” uppträder för barn.