Befolkning och språk – På grund av alla flyktingar och människor som försvinner är det rätt svårt att mäta befolkningen men enligt 2015’s beräkningar fanns det 5,2 miljoner invånare. Eritrea har ett av de största  utflödena av flyktingar i världen räknat per invånare. Myndigheterna i landet erkänner tre arbetsspråk: tigrinska, arabiska och engelska.

 

Media – Under 2015 hamnade Eritrea för nionde gången i rad av alla länder i världen sist i den pressfrihetsrankning som organisationen Reportrar utan gränser sammanställer varje år. Oberoende medier existerar inte och Eritrea har högst antal fängslade journalister i hela världen.

 

Politiskt system – 1997 antogs författningen som säger demokrati och garanterade rättigheter i landet men denna har aldrig trätt i kraft i verkligheten. Istället har Eritrea utvecklats till en härsklysten diktatur och en av världens värsta förtryckstater. President Isaias och hans parti kontrollerar alla samhällsfunktioner och flera tusen personer sitter fängslade utan rättegång.

 

Ekonomi – Eritrea är ett av världens fattigaste länder. Efter alla år av krig har vägar, infrastruktur, jordbruk och hem förstörts och satt djupa spår. På grund av diktaturen och sin slutenhet vägrar de ta emot hjälp från omvärlden. Jordbrukets produktion räcker inte ens till att täcka behovet av mat under goda år. Återkommande torka gör även att det finns en ständig risk för svält.

 

Naturtillgångar – I landet finns det en del naturtillgångar men de är alla begränsade. I Eritrea finns det mycket guld och värdefulla mineraler. Utanför Rödahavskusten antas det också finnas gott om olja och naturgas. Elnäten är dåligt uppbyggda och elen produceras mestadels av importerad olja.

 

Religion – Ungefär hälften av befolkningen är kristna och andra hälften är muslimer. Det sägs att det är goda förhållanden mellan de olika religionerna, mellan befolkningen. Men både kristna och muslimska grupper som inte godkänns av staten förföljs och sitter fängslade.

 

Kultur – Kulturen har mycket gemensamt med den etiopiska. Länderna delar på ett kulturarv genom den orientaliskt ortodoxa kyrkan men Eritrea har också influenser från muslimska grannländer och från tiden då det var en italiensk koloni.

 

Utbildning – Barnen ska egentligen börja skolan vid 7 års ålder men många börjar mycket senare. Var tredje eritrean över 15 år kan inte läsa eller skriva. Analfabetismen är väldigt utbredd och hög, ca 59% av befolkningen är läs och skrivkunniga där 70% är män och 48% kvinnor.