Barnäktenskap, diskriminering av homosexuella och sexuellt våld mot kvinnor är några av de problem som pågår i Afrika söder om Sahara. Den svenska regeringen vill förebygga detta och jobbar just nu på att komma på en lösning på dessa problem. Regeringen antar en ny strategi för att stärka kvinnor, barn och hbtq-personers rättigheter i Afrika. Ett område är även att stötta andra organisationer som arbetar med deras rättigheter.

– Vi ser mer oro hur klimatet har hårdnat. Därför är denna strategi otroligt angelägen. Sverige har ett mervärde med vår långa erfarenhet och trovärdighet i dessa frågor säger biståndsminister Isabella Lövin.

Satsningen ska göras på bred front och hälsobiståndet ska ha större fokus på barn och ungdomar så de får kunskap om hur kroppen fungerar, preventivmedel och mänskliga rättigheter. Vi behöver stötta ungdomar så de får större kontroll över sina liv och möjlighet till en bättre framtid. Tjejer får barn i en sån tidig ålder att de själva fortfarande borde gå i skolan och fattigdomen går i arv till nästa generation.

Sverige har tidigare rapporterat om denna situation i Afrika som kränker människors rättigheter och friheter. Frågor som bör tas upp, diskuteras och jobba för är att stärka jämställdheten i grunden. Med jämställdheten kommer även utmaningar som att motverka barnäktenskap och könsstympning.

-Demokrati och kvinnors frigörelse börjar med att du kontrollerar din egen kropp, reproduktiv hälsa och rättigheter är kärnan i jämställdhetsarbetet och en självklar prioritering för oss säger Lövin.

Strategin omfattar 350 miljoner kronor om året och gäller mellan år 2015 och 2019. Sveriges röst behövs, vi försöker vara en tydlig röst för alla människors lika värde. Andra länders framsteg gör även att vi kan agera gemensamt för att lyfta dessa frågor. Ett framsteg som gjordes under FN:s råd i juni var att etablera en oberoende expert för skydd mot våld och diskriminering på grund av läggning och könsidentitet. Det betyder att frågan finns fast förankrad på FN:s dagordning.

tumblr_mo9by8jzI91suytl7o1_500

” Vi vet att kampen för mänskliga rättigheter är global. Vi stärks i uppfattningen att Sverige måste ha en stark och tydlig röst, och att längtan efter att få leva sitt liv i frihet finns hos alla människor. Den längtan måste få bli verklighet för alla.”

EU:s medlemsländer måste också ta gemensamt ansvar för människor som flyr från krig och förtryck, och säkra respekten för mänskliga rättigheter även i våra egna länder. Även om vi lever i 2016 är frågan om jämställdhet fortfarande ett stort problem och något som måste jobbas med runt om hela världen, hela tiden.