original

Den 23 september har Dawit Isaak suttit fängslad i 14 år. 5 475 extremt långa dagar. Varför har han suttit fängslad under en sådan lång tid? Det finns inga vettiga svar på den frågan. Det är brott mot det mänskliga rättigheterna.

På årsdagen publicerade 80 svenska medier ett upprop för Dawit Isaak. Media runt om i landet kräver den eritreanska regimen ska släppa Dwait Isaak. Dessutom kräver chefredaktörer och VD:ar från bland annat Sveriges Radio, Aftonbladet, Svenska Dagbladet med mera medverkar med krav på en mer aktiv svensk utrikespolitik för Dawit Isaak.

Hela den här händelsen är fruktansvärd. Dwait Isaak har inte gjort något brott förutom att han är journalist. Det är många som är extremt besvikna på den svenska utrikespolitiska linjen som har tagits i detta fall. Det är en extrem situation. Det finns folk som vill jämföra hela händelsen med Martin Schibbye och Johan Persson när det greps i Etiopien 2011. Istället för att inte sitta hemma så tog dåvarande utrikesministern Carl Bildt planet ner till Etiopien för att lösa frågan.

Visa kritiska röster höjer även rösten över att om Dawit Isak var etnisk svensk och hade hettat Sven Svensson då hade Sverige agerat mer kraftfullt i frågan. Dwait Isak är svensk medborgare detsamma gäller hans familj. Regeringen borde göra betydligt mer i detta fall.