Förra torsdagen mötte Timo Soini, den finska utrikesministern Osman Saleh Mohammed som sitter i den eritreanska regiringen. Mötet gick ut på att diskutera mänskliga rättigheter och något som berört folk är att Timo inte tog upp frågan kring Dawit Isaak som nu suttit fängslad i över 14 år och 200 dagar endast på grund av sina åsikter. Dock kan vi inte var säkra på att ämnet inte togs upp när de hade sin enskilda möte men många tycker att det är en viktig fråga som ska ställas och diskuteras öppet. Det är nu endast uppmärksamheten som håller Dawit vid liv, och hur länge ska detta pågå?

Att inte diskutera problem som dessa öppet är är fel. Lars Adaktusson EU-parlamentariker för KD menar att Dawit Isaak borde tagits upp under den öppna delen av mötet och vi kan ju heller inte vara säkra på att det togs upp överhuvudtaget.

-Stämmer detta är det beklagligt och illa. Det är klart man ska ta varje chans att diskutera den frågan med eritreanska regeringen säger han. Vi kan inte annat än att hålla med, att sitta fängslad i 14 år och 216 dagar för att man är öppen om sina åsikter är omänskligt och något som måste få ett stopp nu, inte senare.

 

I mars hölls en resolution angående människorättssituationen i Eritrea då cirka 1,9 miljarder kronor har getts för att bekämpa utveckling och fattigdom i Eritrea fram till 2020 men vad händer med dessa pengar? EU-kommissionen uppmanas att garantera att biståndspengarna inte hamnar i den eritreanska regeringens fickor som det så ofta blir.

-Förhoppningsvis kommer resolutionen att sätta press på kommissionen att ställa krav på Eritreas regering att genomföra demokratiska reformer och garantera respekten för mänskliga rättigheter. I ett första steg måste de politiska fångarna och fängslade journalisterna friges. Dawit Isaak har redan förlorat 14 år av sitt liv. Låt honom inte förlora ännu fler. Sa svenska EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S) i ett uttalande.

 

dawit-isaak-650