Afrikagrupperna är en medlemsstyrd demokratisk organisation där medlemmarna kan vara med och påverka arbetet. De driver inga egna projekt utan samarbetar med och ger stöd åt lokala organisationer. Att förändra förhållanden i världen tar tid och därför är Afrikagruppens stöd mycket långsiktigt.

De lokala Afrikagrupperna finns i 10 städer runt om i Sverige och du hittar dem i Falun, Linköping, Gävle, Göteborg, Ådalen, Södertälje, Stockholm, Täby, Uppsala och Örebro. Det finns cirka 2400 medlemmar som tillsammans jobbar mot fattigdom och förtryck.

Medlemmarna jobbar självständigt för att uppmärksamma frågor som de driver, informera och samla in pengar. Rasism, sexism, homofobi bottnar i okunskap och en rädsla för det okända. Att stå för den man är och kräva sina rättigheter kan få ofattbara konsekvenser och det är så viktigt att fortsätta ifrågasätta detta. Försvara och informera frågor som rör jämställdhet och utveckling. Vill du bli en Afrikapartner och ge ett bidrag som kan förändra liv så gå in på afrikagrupperna.se där du kan läsa mer och engagera dig i frågor som dessa.

Afrikgruppen tar sig ann frågor som

• Som ni vet om så har inte kvinnor liknande rättigheter som män, det är ett globalt faktum och ett stort problem som vi borde kommit över när vi tänker på vilket år vi lever i. Det är en maktfråga som hänger ihop med behovet att kontrollera kvinnor. I hela världen finns en stark vilja att kontrollera kvinnors kroppar och könsmaktsordningen måste utmanas och ifrågasättas. Afrikagrupperna eftersträvar jämställdhet som innebär lika tillgångar till ekonomisk och politisk makt.

• Afrikagruppen arbetar för reproduktiva rättigheter, fattigdomen ökar när kvinnor inte kan bestämma om och när de vill ha barn samt att de måste få den hälsovård de behöver. De jobbar för upplysning om dessa frågor vilket räddar livet på både mammor och barn.

• Hiv är också sammankopplat med rättigheter och sexualitet. Fattigdom och jämställdhet driver epidemin i södra Afrika. Kvinnors utsatthet måste prioriteras då hivinfektioner bland kvinnor visar brist på jämställdhet och våld mot kvinnor.

• Alla oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, funktionshinder eller sexuell läggning har rätt till sin egen kropp och sexualitet.  Det betyder även frihet från diskriminering, tvång och våld. Afrikagruppen arbetar för att alla människor ska få uttrycka sin sexualitet och älska den man vill.

 

”Kvinnor dör inte på grund av sjukdomar som vi inte kan behandla. De dör för att samhället ännu inte bestämt att deras liv är  värda att räddas”. Mahmud Fathalla fd ordförande för International Federation of Gynaecology and obstetrics.

 

• Många afrikanska länder är rika på naturresurser och många utländska investeringar tar över den bördigaste marken och tvingar lokalbefolkningen att flytta till sämre områden. Vinsterna försvinner ofta eller går till en liten elit. Medans folk som jobbar i gruvorna eller bor nära drabbas av miljöförstöring och usla arbetsvillkor. Gruvorna i Sydafrika är ett av landets viktigaste industrier men är omgärdad av problem.  Man tar inte hänsyn till miljön och människorna i dessa områden som är beroende av naturresurserna för sin försörjning, hälsa och överlevnad. AP-fonderna ansvarar för 1400 miljarder av våra pensionspengar. Ap-fonderna investerar miljarder i koldioxidvärstingar, vapentillverkning och gruvbolag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar miljöförstöring. Det är pensionsgruppen i riksdagen som ansvarar för AP-fondernas framtid. Ap-fonderna investerar svenska folkets pensioner i mängder av företag som bidrar till kränkning av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändring. En ändring måste ske. Ta ställning här.

• Situationen för lantarbetarna i Sydafrika är svår. Den lilla lönen räcker inte till mat, skolavgifter, el eller arbetskläder. Kvinnor utnyttjas och får sämre betalt än män för samma arbete. Om en man förlorar sitt jobb eller avlider blir även hela familjen hemlös. I Sverige finns det många viner från Sydafrika men vad de flesta inte känner till är de hemska arbetsförhållanden vilket motsvarar knappt 1300 kr i månaden. Afrikagruppen jobbar för att vin som säljs i Sverige ska ha schyssta villkor. Fråga på systemet eller restaurangen om villkoren för de som arbetar på fälten. Din fråga är viktig.

 

afrikagrupperna

Du kan följa Afrikagrupperna på Twitter, Instagram och Facebook.