Vi har skrivit väldigt mycket om alla oroligheter inom Eritrea och nu tycker vi att vi tar en lite vändning. Detta inlägg kommer istället att handla om en utav de personerna som lyckats fly ifrån oroligheterna och kommit till Sverige. Vi känner att när man tänker på Eritrea så tänker man bara på krig och oroligheter och vi vill istället nu lyfta de Eritreanska folket. Detta inlägg kommer att handla om Esayas Tesfayesus som nyligen har blivit den absolut första personen från Eritrea som klarade Vasaloppet. Esayas kom till Sverige för drygt 2 och ett halv år sedan och hade under den tiden aldrig stått på ett par skidor förut. Detta år så klarade han Vasaloppet på 7 timmar och 57 minuter, alltså precis under 8 timmar sträcket! Att klara av Vasaloppet bara 2 år efter att han flyttat till Sverige är riktigt bra och vi lyfter hatten åt Esayas.

Esayas blev först introducerad till skidor efter han flyttade in hos familjen Lagrange i Storveta. Lagrange familjen tog ut han på skidspåret för att visa vilka aktiviteter man kan göra när det är snö och kallt, något som Esayas inte alls var van vid. Där han kom ifrån så kunde temperaturerna stiga upp till 50 grader så man kan säga att Esayas var minst sagt skeptiskt första gången, han uttalade sig såhär:

– Jag tänkte att snö var något jobbigt och svårt. Jag tänkte inte att man kunde göra så mycket men sedan så insåg jag hur mycket man kunder göra på vintern. Snart började jag åka skridskor och skidor.

Nu när Esayas har nått hans mål om att klara Vasaloppet så har han skapat nya framtidsplaner inom skidor.

– I framtiden vill jag gärna åka det riktiga Vasaloppet på tävlingsnivå. Hoppas att jag också där blir den första eritreanen!

Vi håller tummarna för Esaya och hoppas att få se han tävla i Vasaloppet inom något år!