Afrikanska barn spelar fotboll
  • Staten Eritrea ligger på Afrikas Horn med en huvudstad som heter Asmara. I huvudstaden finns en befolkning om cirka 800 000 idag och staden är faktiskt en av de högst belägna i världen. Den klamrar sig fast på en höjd av fantastiska 2 325 meter över havet. Staden utnämndes även 2017 som en stad som numera tillhör UNESCOS världsarv.
  • Det kanske inte är så många som vet, men landet och huvudstaden var ockuperat av Italien 1889 och utsågs som huvudstad av Italienska Eritrea. I samband med detta växte den Italienska kommunen i staden och satte sina spår på landet.
  • 1952 tillhörde landet federationen Etiopien, och under denna period var Asmara inte längre landets huvudstad. Mellan åren 1961 och fram till 1991 på gick ett inbördeskrig i landet som slutligen gjorde landet Eritrea oberoende.

Fotboll populärt i Eritrea

Fotboll är en sport som fungerar oavsett var du bor i världen och det är inte något undantag för Afrika och Eritrea. Det spelar inte någon roll om man är fattig eller rik, fotboll är något som alla kan ägna sig åt och bli riktigt bra på. Fotbollen är något som enar ett folk och som alla barn kan ha möjlighet att spela. Kanske har man inte någon riktig fotboll, men uppfinningsrikedomen är stor och det finns alltid något som kan agera boll. En rolig detalj om Eritreansk fotboll är att landslagets kapten Henok Goitom länge har varit en nyckelspelare för svenska AIK!

Cykling är en annan sport som snabbt blivit riktigt populär i Eritrea och de har även varit med i Världskuppen. Det finns även en lokal tävling som heter Tour of Eritrea som går av stapeln årligen. Eritrea löpare

Långdistanslöpning är en uppskattad sport som är stor i många delar av Afrika. År 2015 blev Eritreanen Ghirmay Ghebreslassi landets förste atlet som tog hem guldmedaljen och vann Maratonloppet 2015 i världsmästerskapen.

Löpning är även ett sätt att ta sig ur fattigdomen, en möjlighet för den vanlige medborgaren att ha en chans att visa framfötterna i en populär sport. Några andra Afrikanska nationer som dominerat länge är Etiopien och Kenya.

Här kan ni läsa om den första Eritreanen som klarade Vasaloppet!

Spela afrikanska brädspel

I många fattiga länder, råder det stor uppfinningsrikedom när det gäller spel och lekar. Härifrån kommer många av de enkla, men populära brädspelen. Kalah är ett brädspel, där det finns 14 hål och varje spelare kontrollerar 6 hål var och det finns även två bo där i vilka man fångar de kulor man lyckats ta. Brädspelet går ut på att flytta stenarna/kulorna från sin egen sida (boet) till det större hålet som finns på höger sida. Självklart gäller det att få med sig så många stenar som möjligt till sitt eget bo eller Kalaha. Det förekommer även en hel del enkla kortspel i Afrika, men vi måste även påminna oss om att Eritrea till största delen tillhör religionen Islam, där det inte är tillåtet att spela.

Omväxling förnöjer

För dig som älskar att spela brädspel, men kanske även kortspel kan det vara lite roligt med en underhållande stund med klassisk Blackjack online. Här gäller det att slå dealern och få 21 och vinna. Överstiger du värdet 21, blir du tjock och dealern vinner. Om du är intresserad och kanske är lite av en nybörjare, så varför inte kika in på en jämförelsesajt där du kan få lite trevliga tips och råd och var du ska hitta en bra spelplattform för ditt online nöje.

Sitt inte inne och spela för länge, ut och ta dig en löptur och kanske du kan bli lika duktig som de uthålliga löparna i Eritrea.